En aques espai aniré ensenyant el que faig, principalment en esmalt.







L´esmalt al foc és un art que m´apassiona i que voldria compartir amb tothom qui ho vulgui.







dissabte, 31 d’agost del 2013

El coure, un metall adient per esmaltar


coure nadiu
“Aram” és una paraula catalana que denomina el coure treballat en forma de xapa o fil metàl·lic. Dóna nom a una de les nostres col·leccions amb més èxit. Per això volem dedicar unes línies a aquest metall, que a vegades s'ha menystingut en benefici de la plata o l'or.
img de:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Coure

Història del coure

El coure és conegut des de finals del neolític, però no es va poder fondre fins que es van desenvolupar les tècniques ceràmiques. Aquests nous processos tecnològics van ser la causa de l'aparició de treballadors especialitzats, els artesans.
El treball es va anar diversificant, a mesura que la societat humana es feia més complexa i interdependent.

Propietats del coure

És molt mal·leable i bon conductor de l'electricitat i el calor, per això hi ha qui diu que serveix per allunyar les males energies.

Joieria de coure i esmaltstreballant el coure

L'esmalt s'aplica sobre un metall, que li serveix de base. Tots dos s'uneixen a través de la fusió en calent dintre del forn. Però no tots els metalls serveixen, perquè es dilaten o retrauen de forma diferent a l'esmalt, i aquest acaba esquerdant-se. També succeeix que la fusió no acaba de funcionar i l'esmalt acaba desenganxant-se.
El coure és molt apropiat per als esmalts, perquè té un comportament previsible durant la fusió. A mes, el seu color fa que l'esmalt s'il·lumini amb unes tonalitats més rogenques. La lluentor glacial de la plata és molt diferent a aquest reflex més càlid.